expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>
Ya Tuhanku berilah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada dua orang ibu bapaku dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau redhai dan masukkanlah aku dalam golongan hamba-hambamu yang soleh (QS An-Naml :19)

Friday, January 15, 2021

2021 resolution

Hallo everyone ! It's PKP 2.0 Day-3! still sane and alive alhamdulilah . Harap semua dalam keadaan yang baik baik belaka dan sihat selalu . 

Happy New Year 2021 . Every year we will have our own resolution and blergh every year mesti semangat di tahun baru jurrr, but this year ,  i will working and make this healthy life-balance to one of my resolution . I want to be healthy + slim ( bonus) . I want to look good for me . I want to be better . I want to leave the insecurity .I want to love myself more . 

Dah start study untuk kira kalori since disember haritu and now try lagi , bukan lah tak boleh makan fast food , cakes bla bla but try to reduce it . tapi tetap akan enjoy those fun foods sekali sekala . Well, i hope this is not 'hangat hangat tahi ayam'. Wish me luck ! Have a good 2021 !

May Allah bless us in every journey we took. 





Wednesday, January 13, 2021

PKP 2.0 (13-26January 2021)

Ya Allah please give me the best for my deen , me , my family and people around me . 

I'm doing my best to stay true to myself , give me chance to get near to my parents , please give me chance for me to spend more time with them , please keep my family safe while they are far away , grant them jannah , grant them sabr, grant them patience and give the best for them , love them and care them like they care for me . 




Sunday, November 8, 2020

Giving More

 Sunday with Sakinah 

Hai Assalamualaikum !

Dah bulan November and currently sekarnag tengan CMCO for Selangor . Dah almost sebulan dah Selangor CMCO   then ni sambung lagi until 6 Disember , bermakna tiada pergerakan rentas negeri dibernarkan . Sobbbssss . Dah sebulan tak balik rumah , bertabahla. 

Nothing happen , life as usual , CMCO aku kerja macam biasa , cuma masa dekat office jadi cut, aku masuk shift petang 1-5 , so kat rumah pepagi boleh buat sarapan dulu lah , kemas kemas. It was fine for me, Alhamdulilah . 

Tapi for some people yang tereffect betul dengan COVID-19 ni , rasa macam Ya Allah , kalau aku dekat tempat dorang macam mana la , yang kene buang kerja terlalu ramai , yang nak survive untuk makan pon ramai . So buat yang masih ada kerja elok elok , bersyukurlah , everyone is fighting to have your spot okay . Less complain !(especially to me !) . 

Kalau yang masih ada rezeki lebih boleh la sedekah dekat mereka yang memerlukan , banyak NGO yang boleh kite donate , share rezeki . Takkan miskin orang yang bersedekah , percayalah dalam rezeki kite ,ada bahagian orang lain. Haritu ada terbaca , kalau kite rasa kite nak jatuh miskin or kurang duit , kite boleh cepat cepat sedekah kerana Allah , nanti ada la rezeki yang datang , cume sekarang ni as citizen , other than sedekah ,kite boleh support bisnes kecil , yang COD makanan tu , boleh la tengok dan order , macam macam orang jual , tak de duit nak beli ? Share , Like pon pada mereka dah memadai , maybe kite jadi asbab orang lain beli jualan mereka . 

So we give more and we will get more , InsyaAllah .


Till then, 


disclaimer : haywire sungguh content hahah

Sunday, October 25, 2020

Kuey Teow Goreng Bujang

Assalamualaikum !

Harini is Ahad . Sunday with Sakinah !

So , harini nak berkongsi resepi kuey teow yang mudah ringkas dan insyaAllah sedap.

Disclaimer
kalau blog kene rajin membaca jadi saya kongsi resepi dan cara-cara , kalau nak laju tengok instagram okay ?

Bahan-bahan

Dikisar/tumbuk
a)Bawang putih
b)Bawang besar/merah
c)Cili padi (ikut keperluan)

Bahan bahan lain
a)Kuey Teow 
b)Sumber protein ( ayam/udang/daging)
c)Cili Kisar
d)Sos Cili
e)Kicap manis & pedas (saya guna jenama mahsuri)
f)Daun Kuchai
g)Bebola Ikan
h)Taugeh
i)Daun Kucai
j)Minyak bijan


Cara cara
1)Kisar bahan yang perlu dikisar
2)Panaskan minyak , sikit je sebab kuey teow ni kan macam berminyak nanti lagi berminyak tak best
3)Masukkan bahan kisar , tumis sampai la cantik , sebenarnya tak tahu sampai bila tapi sebab ni resepi makan sendiri agak agak lah gituuh 
4)Dah sedap bau masukkan cili kisar , dalam 1 sudu makan . kacau kacau sebati
5)Bila dah naik minyak sikit , masukkan air biar macam basah sikit gituu
6) Masukkan protein (sebab aku tak guna protein sebab malas terus masukkan fishball)
7)Masukkan sos cili , kicap , kalau ada sos tiram boleh letak , saya tak letak 
8)Saya guna lobak merah so masukkan lobak sebab nak bagi warna tu menarik
9)Then kacau kacau , masukkan garam sikit , gula sikit sebab sos tu semua dah ada gula so sikit sikit je tambah.Saya tambah minyak bijan bau dia lagi sedap macam kuey teow kedai cina,sedap !
10)Rasa dah sedap semua, masukkan kuey teow , basuh la dulu jangan la tak basuh kan
11)Kacau sebati ,masukkan taugeh then daun kuchai .
12)Then wala !

Memandangkan in kuey teow dapur bujang , so semua kene agak agak . portion dia , jangan la masak nak makan berempat sedangkan nak makan sorang , aku buat lebih kurang 2 bahagian sebab nak makan sekali untuk dinner , maleh den nak masak 2 kali . So boleh cuba! 


Till then!



Sunday, October 11, 2020

Eat+Sleep=Repeat

 Assalamaualaikum everyone ! 


Wake me up when September end ...😴

And pufff we are in October 2020 ! 2 more months until the most-unexpected-year but we have to have faith with Allah swt on what is going on is thiss !!! surreal kan ? kalau recap 2020 ni in my life ,stagnant . I'm still working at the same company , still have boring weekend routine - sleep-cleaning-eat-repeat , have my family around me and the same cycle , pergi kerja balik kerja . 

And here i am , in Sunday , dah lepas masak for lunch and dinner , harini special sikit masak nasi ayam hainan . resepi campak campak tapi lupa letak kiub ayam dah masak baru la perasan 😫

Last week was hectic for Malaysian okay , dengan kes Covid 19 boom naik mendadak disebabkan oleh orang balik dari Sabah for pilihanraya , Menteri KPT lambat buat pengumuman to all the IPT student supaya Online Distance Learning , dah sampai asrama baru tahu , kena balik then no money then all malaysia reunited untuk tolong all the student to stay at their home , giving them money , carpool with them and etc etc. I wonder if this happened at other country rasanya dah huru hara dah riot , tapi Malaysian kan , tetap aman , even dekat twitter tu dah macam perang with all the opinion , with all the bashing and so on . Malaysian ni even kita tak ada la duit banyak tapi the empati dan sempati tu tinggi , so tetap akan ada orang yang bantu sesama kite , the special of us πŸ’“πŸ’“

Actually tak ada la topik sangat tapi saja nak tulis ,sebab dah sebulan tak tulis . just sharing my little thoughts ! hope there is someone read this hahahah

Hari ini juga hari lahir Abah yang ke 57

"Semoga Abah sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah swt , diberi kesihatan yang baik , diberi tubuh badan yang sihat agak boleh sentiasa beribadah kepada-Mu , diberi rezeki yang melimpah ruah , dikelilingi segala yang baik dan terlalu baik , semoga peluh abah yang mengalir mencari rezeki menjadikan asbab  beliau  menjadi  penghuni Syurga mengetuai kami suatu hari nanti . Tak tergambar perasaan cuma doa buatmu dari kejauhan. Love You Abah- Kina"

Till Next Time


LoveπŸ’—,

Kina.



Sunday, August 16, 2020

27 and counting ..

 Assalamualaikum semua !

It is been so long , and i'm back to write .πŸ‘‹ One of the passion that i left behind years ago , kalau duluu suka sangat la menulis , dengan ayat puitis lah apa lah , tapi sekarang nak tulis pon berkarat lepastu macam tak pandai tulis . hahahaha . dangg!✊ (ayat belogspot sangat)

Walaupun rasa tak ada pun orang bacaπŸ˜‚ tapi nak share , i am 27 years this year😱 , tak ingat la buat blog dari umur berapa 15 kot ke 14 ? then dah 27 sekarang !! insaneeee hahahaha . kalau dulu masa umur 23 target dah 27 kahwin dah ada anak , kerja stable hahahahah sekarang truthfully jujurnya single sendu hahahahahah 😁😁😁😁😁. but i'm glad that i'm happy and content . Syukur Alhamdulilah . kerja stable walau gaji tak besar tapi masih ada peluang untuk bekerja dan memenuhi kehendak diri sendiri .πŸ™ŒπŸ™ŒπŸ™ŒπŸ™Œ 

Dilema umur dah 27 ni offf courselaah pasal kahwin , bila nak kahwin , antara ayat dari makcik baawang .πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“kenapa bodoh sangat tak pandai cari pakwe , kenapa tak kenal kenal , kenapa tak kenapa tu , and aku hanya mampu ketawa . APA INGAT CARI SUAMI TU SENANG ????? HAHAHAH😩😩😩 ( i wish i can talk to them like that !!!!) hahaha takdela chill je , to be truth iye berdebar biloo nk kahwin tapi at the other side , i chill jurrrrr πŸ’…πŸ’…, dia macam ni taw kalau takde orang yang sibuk sibuk tak ada apa pun . same goes to eveything that happen, tak kisalah pasal study , ke kerja ke , kalau kau sendiri rasa tenang and happy , benda tu okay je . cume jangan la tenang sangat kot , masalahnya diri sendiri ni , rasa tenang , dan aku tahu benda ni merunsingkan mak abah di rumah πŸ‘€πŸ˜†tu . ahhahahahah bukan tak usaha , ada la tapi usaha tak banyak hahahahahah mungkin saya akan usahakn lebih usaha . yelakan , nak cari suami ni bukan macam cari ikan di pasar , you choose you pick and go , it is more than that . mungkin yang dah kahwin mesti faham , bukan soal memilih sangat , tapi nak jumpa yang sesuai tu mungkin ambil masa . πŸ‘«πŸ‘°

Wooow first time sungguh diri ini open up berkenaan jodoh in public ,sebab rasa benda ni private and bukan semua suka kita rant , lelagi kalau dekat instagram . benda tu dari suka akan jadi annoyed . so sebolehnya kite jadilah manusia yang tak triggered orang untuk annoyed dengan kite . hahahha. bila umur dah 27 ni malas nak drama , malas nak rasa tereffected dengan orang , πŸ™†πŸ’œnak go with the flow , nak happy happy . Wow! matang kan saya ,, hahaahahah . oh my god , i miss writing , writing share all my feeling . Thank you blogspot cause still existing even i think 2% je dari orang dekat dunia ni bukak , but nevermind . πŸ‘€


Hope you have a great weekend with your loved ones! love πŸ’

Total Pageviews